Høstns visninger

Klikk på plakaten for omtale

 
Se video med presentasjon av filmhøsten 2020

Programflyer,

2-sidig liggende A5-format.Plakat,
1-sidig stående A3-format


    
Abonner på vårt Nyhetsbrev

Medieomtaler
Forslagskassen
Her kan du legge inn ønsker om film vi bør vurdere å vise.

Filmforslag

 

Jo flere vi er om å finne filmer, jo bedre er det. Det gjør jobben med å programmere enklere og det sikrer medlemmene ønskefilmene. Styret i filmklubben vil veldig gjerne ha filmønsker - det er bare å sende oss mail (se nederst). Alle typer ønsker er velkomne!

 

Filmforslag

Dersom du ønsker å komme med forslag til filmer du mener vi bør vise, så har vi et skjema for dette i forslagskassen.

Eller du kan sende en mail til Drammen Filmklubb sin leder

For å øke sjansen for å få vist akkurat den filmen du ønsker, bør du gjøre en eneste ting: Skriv en setning eller to om hva filmen handler om og hvorfor vi bør settte opp akkurat denne filmen.

 

Programmering hos Drammen Filmklubb

Hvilke filmer er vi spesielt på jakt etter? Filmene på programmet er helst innenfor følgende segmenter

 

Anerkjente:

Filmer som filmkritikerne anerkjenner og som man finner på lister som 1001 Filmer du må se før du dør, They shoot Pictures don’t they, Filmsites kultfilmliste, Det er heller ikke dumt med høy score på de allmenne listene som IMDb og Rotten Tomatoes (uten at det i seg selv er et argument for å vise/ikke vise filmene).
 

Referanseverker:

Filmer som er betydningsfulle for filmhistorien.

 

Evige:

Filmene skal være fullt ut severdige den dag i dag, ikke utdaterte.

 

Mindre sett:

Filmer som ikke settes opp på kino, TV eller selges i stort omfang. Det gjør at vi styrer unna en del gode, kjente, populære filmer. Medlemmene har sett dem i det siste og har de kanskje i hyllene sine, og det er ikke så mye vits i eller interesse for å vise dem.

 

... og/eller gjensynsverdi:

Filmer man har lyst til å se flere ganger. Filmer som filmentusiastene liker. Mulholland Drive og Gudfaren tåler mange gjensyn.

 

Vi viser selvsagt også filmer som havner utenfor det som står over – hvis vi synes det passer. Og vi prøver alltid å få med noen mindre kjente godbiter som fortjener mer oppmerksomhet.

 

Kategorier:

Vi prøver å få til en blanding av Klassikere, Kunstneriske og Kultfilmer. Aldersspredning. Gjenkjennelighet og sjeldenhet. Spenning, drama og komikk...

 

Klassikere

Til gledelig gjensyn for våre eldre medlemmer og for alle andre som ønsker å se filmer man har hørt om og kjenner navnet på.

Vi har tidligere vist Casablanca, Psycho, Sykkeltyvene, De dødes tjern, Rotløs ungdom og Gudfaren.

 

Cineast-filmer

Kunstferdige filmer, kanskje for de litt mer filminteresserte.

Regissører som Fellini, Tarkovskij, Bergmann, Dreyer, Kurosawa. Flere av filmene fra disse kan også regnes som klassikere og er likt av de fleste. For eksempel La Dolce Vita, Stalker, Det syvende inseglet og RAN. 

Kultfilmer

Selvsagt skal vi ha kultfilm på programmet! Vi er jo en filmklubb. Vi snakker om film som ikke så ofte slipper inn i familiestua.

Det kan være klassiske kultfilmer, som A clockwork Orange, The rocky horror picture show, Blue Velvet.

Og det kan være mer utfordrende kultfilmer, som Suspiria, Ichy the killer og the Evil Dead.

 

Ny film

Vi er på jakt etter nye, spennende filmer, som ikke er eller vil bli vist på Kino City. Filmer som har fått anerkjennelse ved filmfestivalene er spesielt interessante.

Her har vi eksempler som Thirst (2009), Man on Wire (2008), De ufrivillige (2008), Dogtooth (2010) og Onkel Boonmee som kan erindre sine tidligere liv (2010)

 

Ukjente og underkjente perler

Filmer av spesielt høy kvalitet, som enten er gått i glemmeboken, eller som gikk under radaren da de kom ut. Peeping Tom, Night of the Hunter, som begge var forut for sin tid. Burmese Harp og Early Summer, kjempefilmer, som ikke har nådd det allmenne vestlige publikummet.

 

Musikkfilm, kunstfilm og litteraturfilm

På Union Scene ønsker vi å koble film med mini-konserter et par ganger i semesteret. Slik vi har gort med The Devil and Daniel Johnston, Bird og Suspiria, med konserter av Thinguma*jigSaw og Jørn Winnæss.

Vi viser også film sammen med kunstforeningen, som for eksempel Caravaggio, Basquiat, Vincent & Theo.

Og vi har vært med under litteraturuka, med Sult og RAN, Apokalypse nå! og Lawrence of Arabia.

 

Og ellers

Men, all bra film er selvsagt interessant. Mye kan heller ikke kategoriseres. Har du lyst til å foreslå noe, har du lov.

 

Et lite varsko: Kjent film, som de fleste har sett, enten på kino eller på TV de siste årene, er ikke så interessant for de fleste medlemmene. For eksempel Life of Brian (enda så morsom som den er).

 

Ja, en ting til: Til høsten 2013 ønsker vi flere av medlemmenes ultimate favorittfilmer.

 

Sjekkliste

Vi har laget en sjekkliste for kvalitetssikring av filmprogrammet. Dette er en veiledning til oss som er med på å lage programmet for neste semester.

 

Filmklubbfilm

Her kan du se noen filmoversikter:

 

For å bli inspirert kan du også se hva andre filmklubber har satt opp de siste årene. Filmer som ble vist i fjor/forrige semester er sannsynligvis tilgjengelige ennå. Her er en oversikt over filmklubbene i landet, slik at du kan gå på oppdagelsesreise i programmene deres: Filmklubber

 

Filmformater

På Kino City holder vi oss til dcp (Digital Cinema Package, som er digital kinofilm) eller blu-ray. Dette er av kvalitetshensyn. Kvaliteten på blu-ray er god nok for kinovisning, spesielt med Kino Citys nye framvisningsutstyr (se midt nede på siden for detaljer), som holder meget høy kvalitet. Det er lagt om til digital visning i alle saler på Kino City. Det er vi glade for.

På Union Scene viser vi Blu-ray/DVD.

Vi prøver primært å vise film med norsk tekst, eller i det minste med engelsk.

 

Visningsrettigheter

Når det gjelder visning av kinofilm (dcp - ny digital kinofilm) må vi ha den fysiske filmkopien for å få vist filmen. Da gjelder det å spore opp filmbyrå/distribtør og bestille filmen. Nedenfor finner du lister over film i kinoformat som finnes tilgjengelig i Norge - og som altså er mulige for filmklubben å leie.

Når det gjelder DVD/blu-ray er det ofte lett å skaffe en filmkopi, men vi må ha rettigheter til visning også. Det er straffbart å vise film uten klar avtale om rettigheter. Det er ikke alltid lett å finne frem til ansvarshavere i utlandet eller å få tillatelse til visning. Rettighetshavere for dcp/35mm har ofte ikke visningsrett for DVD/blu-ray. Men, linkene nedenfor er til god hjelp for å finne ut om filmene finnes på DVD/blu-ray (f.eks. Platekompaniet) eller hvem som er distributør (Yahoo).

 

Utsjekking av rettighetshavere

Hvis du er på jakt etter en bestemt film, er dette noen steder å starte:

Forøvrig er det bare å google eller søke på annet vis som man kommer på. Vi liker også å sjekke score hos IMDb (The internet Movie Database)

 

Filmbyråer/distributører

Som nevnt ovenfor, kan man sjekke filmbyråenes filmlister. Det er Arthaus og NFK som har størst utvalg av litt “smalere kvalitetsfilm” - de jobber spesielt med å ta inn film for filmklubbene rundt om i landet. Men det er masse godbiter hos de andre byråene også!

Filmer forsvinner  - og kommer

Hvorfor er mange kortfilmer unulig å få tak i? Heldigvis finnes det mye bra film som er tilgjengelig, både nytt og gammelt - men mange godbiter går rett og slett tapt. Det er faktisk slik at alle filmer tilintetgjøres (brennes, kuttes opp) etter noen år hos filmbyråene - når rettighetsavtalen dere går ut på dato. Slik forsvinner masse kinofilm fra markedet. Det koster ofte for mye for et byrå å forlenge rettighetsavtalene, i forhold til hva de tjener på å ha en gammel film liggende, og det er også etmoment at kinofilmruller tar masse plass, slik at det lett hopert seg opp hvis man skulle oppbevare film i den uendelige. Ett eneste eksemplar av alle filmer som "går ut" lagres på Norsk Filminstitutt - men disse lånes bare ut ved helt spesielle anledninger.

Slik har det seg at mange av våre filmfavoritter forsvinner, og filmklubbene har ikke mulighet til å sette opp hva som helst, slik endel tror.

Det økte utvalget på blu-ray og den økte kvaliteten på fremvisningsutstyr gjør at vi kan sette opp en del av filmene når de kan skaffes på det formatet.Det blir utvalget større og større. Men vi venter fortsatt på "The Wall" hos Drammen Filmklubb...

Frister 

Filmklubbens program må bestemmes i veldig god tid. Dette er fordi tekster og layout tar noe tid.

Høstprogrammet spikres i slutten av april.
Vårpørogrammet spikres i slutten av november.

Hvis du vil at dine ønsker eventuelt skal komme med i neste program, må du huske å sende mailen før programmeringen starter. Men, Vi tar vare på våre ønsker og bruker de senere. (Foran vår-semesteret ønsket et medlem seg Tarkovskij's "Speil" og hva som helst av Kubrick... Det viste vi til høsten)

Da gjenstår det å si at 
- Filmønsker (helst med begrunnelse og distributør) sendes til Drammen Filmklubb sin leder eller meldes inn i vår forslagskasse.