Adaptation

En manusforfatter skal skrive manus basert på en ufilmelig bok. Metafilmkomedie med Nicolas Cage og Meryl Streep, basert på Charlie Kaufmans egenopplevde prøvelser.

Om filmen – Selv om filmen framstår som en ren tilpasning av boken Orkidetyven, er dens hovedfokus Charlie Kaufmans kamp med å bearbeide boka til noe som kan filmes. Bokas historie fortelles parallelt med Kaufmans prøvelser. Adaptation lar ikke virkeligheten stå i veien for en god historie – et antall elementer, som for eksempel Kaufmans tvillingbror (som er kreditert som manusforfatter i rulleteksten) og en romanse mellom fprfatteren Orlean og orkidetyven Laroche, er fri fantasi. Likeså det meste av filmens slutt.

Om skuespillerne

Meryl Streep - (1949) er kjent for å være en svært anvendelig skuespiller som nærmest trer fullstendig inn i rollene sine. Hun filmdebuterte i 1977 med Julia og TV-filmen The Deadliest Season i 1977. Allerede i 1978 vant hun en Emmy og fikk sin første Oscarnominasjon for Hjortejegeren.

Streep har vært nominert til hele 19 Oscarpriser, ingen har fått flere, og har vunnet tre. Streep regnes som en av de beste skuespillerne i sin generasjon.

Nicolas Cage – En skuespiller med mildt sagt broket karriere. Cage har vært med i alt fra store actionfilmer, drama, romantiske komedier og skrekk. For hovedrollen i Leaving Las Vegas (1995) fikk han flere priser, blant annet en Oscar. Han fikk sin andre nominasjon for rollene som Charlie og Donald Kaufman i Adaptation (2002). Cage har også jobbet som regissør og produsent, og eier produksjonsselskapet Saturn Films.

Mange kritikere har, helt fra hans debut, beskrevet Cages skuespill som «opera-aktig». Cage har sagt at han selv på et tidspunkt innså at han hadde utviklet sin egen skuespillermetode, som han kaller Nouveau Shamanic. De senere årene har Cage fått mye negativ omtale for hans rollevalg. Enkelte filmer har fått gjennomgående dårlig kritikk, og/eller ikke funnet noe større publikum, men han har også vært med i filmer som har fått ros av kritikerne.

Om regissøren

Spike Jonze er en regissør, produsent, manusforfatter og skuespiller som har laget musikkvideoer, reklame, film og fjernsynsproduksjoner. Hans første langfilm var Being John Malkovich (1999). Adaptation, som kom i 2002 var hans andre langfilm. Charlie Kaufman var manusforfatter på begge filmene. Etter Adaptation har han laget film basert på egne manus - Where the Wild Things Are i 2009 og Her i 2013.

• Originalens tittel: Adaptation.
  • Sjanger: Komedie
  • Nasjonalitet: USA