Halloweengrøsser: Jomfrukilden

Bergman laget ikke bare drama, han laget også en av de beste skrekkfilmene, basert på en legendevise fra 1300-tallet. En film om religiøs tro, vold og ubarmhjertig hevn.

"Jungfrukällan" er basert på en legendevise fra 1300-tallet. Det er en film om vold og ubarmhjertig hevn, men også om religiøs tro. Legenden handler om å overvinne døden og akseptere livet som det er, om å leve til tross for skammen, om å overvinne skammen.

Karin er datter av Tore og Märeta. Hun har gyllent hår, blå øyne og sjarmerer alle hun kommer nær. Hun er simpelthen elsket av alle. En morgen skal Karin ri til kirken med lys til ære for Den Hellige Jomfru. Etter sagnet er det bare en jomfru som får bringe lysene. Underveis møter hun tre landstrykere, og hun tilbyr dem å dele lunsjen med seg. Men de nøyer seg ikke med maten. De overfaller henne, skjender og dreper henne. De stjeler til og med hennes vakre klær.

Landstrykerne fortsetter ferden, og kommer til Tore og Märetas gård, der de ber om mat og husly for natten. Uvitende om Karins fryktelige skjebne byr Tore og Märeta dem på det de har, men når en av landstrykerne prøver å selge Karins klær til Märeta, begynner de å forstå hva som har hendt.

• Originalens tittel: Jungfrukällan / The Virgin Spring
  • Sjanger: Krim, drama, skrekk