Kunstnerfilm: Nosferatu: Nattens vampyr

Herzogs stemningsfulle skrekkdrama. Nosferatu lider av eksistensiell angst – en suveren rolle for Klaus Kinski!

Herzogs Nosferatu fra 1979 er basert på Bram Stokers roman fra 1887 og en hyllest til Murnaus stumfilmversjon 1922, som Filmklubben viste våren 2015. Deler av Herzogs film matcher den gamle stumfilmen bilde for bilde, men holder seg mer tro til boka enn 1922-versjonen. Likevel er Herzogs film noe helt annet og nyskapende, ikke minst takket være det skremmende soundtracket med Wagner og Popul Vuh. I motsetning til Murnaus sjelløse Nosferatu, fokuserte Herzog på en vampyr med store indre konflikter. En skapning som er underlagt destruktive instinkter, men som likevel også er kjærlighetssøkende, menneskelig og trist. Allerede fra åpningsscenen, der kameraet sveiper over inntørkede men umiskjennelig moderne mumier i katakomber, akkompagnert av messende sang, er stemningen satt og vi vet at monsteret i denne filmen kommer ikke til å være noen forkledd kjekkas med løstenner. Vi får Nosferatu, i Klaus Kinskis skikkelse!

Den svært eksentriske skuespilleren Klaus Kinski (1926-1999) spiller greven Drakula i filmen. Da Herzog var 13 år, delte familien hans leilighet med skuespilleren Klaus Kinski. Herzog uttalte senere at han allerede på den tiden visste han ville bli filmregissør, og at han ville instruere Kinski foran kamera. Herzog og Kinski hadde et spesielt vennskaps og arbeidsforhold som var veldig turbulent, vanskelig og nesten brutalt. Dette forholdet har oppnådd en slags legendestatus, og det er umulig i dag å se scener med Kinski uten å ha denne dynamikken i bakhodet. I dokumentarfilmen My Best Fiend– (or My Favorite enemy) sier Herzog: «People think we had a love-hate relationship. Well, I did not love him, nor did I hate him. We had mutual respect for each other, even as we both planned each other’s murder».

(Basert på omtale fra Tønsberg Filmklubb)

• Originalens tittel: Nosferatu: Phantom der Nacht
  • Sjanger: Drama, fantasy, skrekk