Kurs: Skuespill

 

Foredrag: "Å bli en annen" v/Bår Stensvik
Hva ett år i hælene på seks skuespillere kan lære deg om film, teater og livet sånn generelt

Velkommen til en kveld for alle som har sett en film eller TV-serie, og lurt på hva skuespillerne gjør før de viser seg på skjermen. For de som lurer på hva det er med skuespillere som fascinerer publikum, på scenen og utenfor. 

Det er også en kveld for alle som er interessert i kommunikasjon og estetikk, og hva det er å være menneske – på scenen og utenfor. Vi ser skuespillere stadig vekk, på film, TV og scenen. Men framføringene deres er bare toppen av isfjellet. Forut for minuttene i lyset ligger timer med undersøkelser, prøver og studier av karakteren de skal framstille. Hvordan omformer de seg til et annet menneske? Og hvorfor er de så interessante å se på? Bår Stenvik har fulgt seks av Norges fremste utøvere i kulissene, og deler deres hemmeligheter med oss. 

Hør om Bjørn Sundquist i arbeidet med en filmrolle hvor bare han vet karakterens mørke hemmelighet. Ane Dahl Torp som gir seg i kast med tittelrollen i Mor Courage på Det Norske Teatrets hovedscene, og går rundt og kjenner på sin egen ondskap og raljerer over norske skuespillere som er «for snille i huet sitt». Kristofer Hivju er mannen som hoppet av teaterkarrieren for å gjøre det han elsker, «å mekke movies». 

Foredragsholder er Bår Stenvik. Han er forfatter og journalist, og skriver artikler om alt fra litteratur og kunst til hjernedop og teknologi i aviser som Dagens Næringsliv og Dagbladet og tidsskrifter som Vinduet og Prosa. Stenvik har tidligere gitt ut to prisbelønte bøker, Skitt (Pax, 2011) og Dataspill (Cappelen Damm, 2011), og BLØFF – Hvordan juks og selvbedrag gjør oss til ekte mennesker, som er oversatt til tysk og russisk. Kveldesn foredrag er basert på hans siste bok: Å bli en annen – Hva ett år i hælene på seks skuespillere kan lære deg om film, teater og livet sånn generelt. 

Til de som måtte lure: Dette er en endring av tidligere oppsatt foredrag.