DSMF: Koyaanisqatsi

Union Scene tirsdag 18.09 klokken 20:00-21:45, aldersgrense Alle

Unik,  fascinerende og tankevekkende! Visuelt og musikalsk hypnotisk om naturens fredelige skjønnhet og det moderne samfunnets hektiske aktivitet. Har Vi kontroll?

Koyaanisqatsi er en annerledes dokumentarklassiker, som ikke minst har fått en unik posisjon på grunn av beveggrunnen til regissør Godfrey Reggio. Filmen var den første i en trilogi som stilte oss mennesker ansikt til ansikt med våre handlinger og holdninger.

Tittelen her er hentet i fra Hopi-indianerne og betyr et "liv ute av balanse". Og denne tittelen refererer direkte til filmens budskap. Hva er det vi gjør med verden? Hvor går vi hen? Og er verden ute av kontroll? Reggio stiller motsetninger opp mot hverandre: teknologi og natur, det avanserte og det enkle, det nye og det originale. Ved hjelp av en flom poetiske bilder, suggererende stemninger, et fremmedgjørende grep og ikke minst Philip Glass’ insisterende musikkakkompagnement, blir Koyaanisqatsi en hypnotisk opplevelse som stiller viktige spørsmål om hvordan vi ønsker å leve. «Filmens rolle er å provosere,» har Reggio uttalt. Men filmen er også åpen, slik at hver enkelt kan finne sitt eget svar. «Som kunst, betyr Koyaanisqatsi det du vil. Deri ligger filmens makt.»

Koyaanisqatsi er uten tvil en av de mest innflytelsesrike avantgardefilmene gjennom tidene og klarte å lage en helt ny retning innenfor dokumentarfilm, Koyaanisqatsi skapte en helt ny genre . Filmen er utelukkende abstrakt, men klarer til tross for dette å formidle en fantastisk historie til seeren. Uten å ta for seg en eneste liten handling, viser filmen alt som kan knyttes opp mot livet sett i en større sammenheng. Likte du Baraka, som Filmklubben tidligere har vist, vil du elske denne.

Omtale basert på Cinemateket og Trondheim Filmklubb

• Originalens tittel: Koyaanisqatsi
  • Sjanger: Dokumentar, musikk
  • Nasjonalitet: FRA
  • Årstall: 1982
  • Regi: Godfrey Reggio
  • Skuespillere: Lou Dobbs, Ted Koppel
  • Manus: Ron Fricke, Michael Hoenig, et. al.
  • Foto: Ron Fricke
  • Klipp: Ron Fricke, Alton Walpole