Den store illusjonen

Humanistisk antikrigsfilmen om konfliktene i menneskets natur. Denne franske poetiske realismeperioden er en av få ikke-engelskspråklige filmer som har fått Oscar for beste film.

Kun to korte år før den andre verdenskrig laget Jean Renoir sitt mesterverk, Den store illusjonen; en krigsfilm uten blod, skyttergraver og endimensjonale fiendebilder - styrt av en grunnleggende tro på mennesket og dets mulighet til å bevare sin verdighet under alle forhold. For dette er Den store illusjonen en av ytterst få ikke-engelskspråklige filmer som har fått Oscar for beste film.

I tillegg fikk Renoir den ære å få sin film forbudt både i Tyskland og Italia, selv om tyske soldater og offiserer for en gangs skyld får lov til å være mennesker, og ikke ondskapens nikkedukker. Når så filmen også er en drivende god historie, fortalt av en mesterregissør med sans for de små nyanser, blir den en leksjon hvordan filmmediet skal benyttes.

Den store illusjonen er i første omgang en humanistisk antikrigsfilm. I et større perspektiv kan den sies å handle om grenser; de grensene som skiller mennesker fra hverandre, og muligheten for å tre over dem.

Den store illusjonen er en krigsfilm der hovedkonflikten ikke utspiller seg ved fronten, men der de komplekse forbindelsene mellom fire menn belyser konfliktene i menneskets natur. Dette er en av de aller beste filmene fra den franske poetiske realismeperioden, laget av en av demmes fremste regissør, Jean Renoir.

• Originalens tittel: La grande illusion
  • Sjanger: Drama, krig