Kunstnerfilm: Frida

Frida Kahlos følelsesladde kunst, kanalisert gjennom ulykkessmerter og et stormfylt ekteskap.

Fra hennes komplekse og langvarige forhold til sin mentor og ektemann Diego Rivera, til hennes utenomekteskapelige og kontroversielle forhold til Leon Trotskij, til hennes romantiske kjærlighetsaffærer med andre kvinner, førte Frida Kahlo et modig og kompromissløst liv som en politisk, kunstnerisk og seksuell revolusjonær. FRIDA følger livet Frida Kahlo (Salma Hayek) delte åpenhjertig og standhaftig med Diego Rivera (Alfred Molina) etter hvert som dette unge paret tok kunstverdenen med storm.

En grusom bussulykke i september 1925 forandret Frida Kahlos liv for alltid. Bussen hennes kolliderte med en trikk, drepte flere av passasjerene og skadet mange andre. Frida ble funnet halvnaken blant vrakrestene, badet i blod og gullstøv. Ryggsøylen hennes, ribbena, bekkenet og kragebenet ble knust i ulykken, som gjorde henne ute av stand til å få barn. Gjennom måneder med smertefull og kostbar rekonvalens øste Frida sine følelser ut gjennom malingen. I etterkant ble anerkjente Diego Rivera kontaktet for å gjøre en profesjonell vurdering av bildene hennes. Diego ble ikke bare imponert over bildene, men forelsket seg også i den unge kunstnerens målbevissthet, sjarm og skjønnhet. De giftet seg i 1929.

Slik begynner historien om Frida Kahlo som inntil 1980-årene var praktisk talt ukjent utenfor Mexico og i dag er anerkjent som en av de største kvinnelige kunstnere gjennom alle tider og som stadig slår salgsrekorder på auksjoner verden over. Det er skrevet mer enn 100 bøker på engelsk og spansk om Frida og Diego, og Frida ble nylig den første spanskættede kvinnen som ble beæret med sitt eget amerikanske frimerke.

Forholdet til Diego er sentraltl. Frida og Diego giftet seg to ganger og gjennomlevde et ekstraordinært liv sammen, der de delte politisk overbevisning, sin kjærlighet til kunsten og til og med elskere. Deres ukonvensjonelle livsstil både provoserte og sjokkerte deres samtid. Åpenheten og hennes biseksualitet - for ikke å snakke om deres sjalusi - gjorde deres langvarige ekteskap og hengivenhet til hverandre til noe temmelig spesielt.

Det hersker en rekke teorier om hvorfor hennes popularitet har tatt av slik. De fleste er enige om at hun smeltet sammen det personlige, kunstneriske og politiske på en slik organisk og brutalt ærlig måte, at hennes liv og kunst ble umulige å skille fra hverandre. Ikke bare gjorde hun sitt eget ytre vesen til en politisk og kulturell fremstilling og likeså et kunstverk med tradisjonelle indianske klær, smykker og frisyrer, men hun satte også sin frykt, smerte, lidelse, lidenskap og kjærlighet inn i noen av de mest avslørende, sjokkerende og minnerike bilder man kunne tenke seg. Med god kjennskap til biologi og en kropp full av smerte, omfavnet Frida sitt råeste jeg, og skapte gruoppvekkende, hjerteskjærende og forstyrrende gjengivelser av en dynamikk og et sett følelser en skribent så som intet mindre enn inkarnasjonen av "Mexicos lange historie fylt av erobringer og lidelse, stolthet og undertrykkelse".
(Omtale basert på Filmweb)


Fakta om filmen

 • Originalens tittel: Frida
 • Sjanger: Biografi, drama, romantikk
 • Nasjonalitet: MEX
 • Årstall: 2002
 • Regi: Julie Taymor
 • Skuespillere: Salma Hayek, Alfred Molina, Geoffrey Rush
 • Manus: Hayden Herrera, Clancy Sigal
 • Foto: Rodrigo Prieto
 • Klipp: Francisco Bonnot
 • Musikk: Elliot Goldenthal
 • Format: DVD
 • Språk: Tale: ENG, tekst: NOR
 • Varighet: 123 min
 • IMDb: 7,4