Malcolm X

Episk biografisk film om en av de viktigste, mest kontroversielle og mest innflytelsesrike lederne i den svarte nasjonalistbevegelsen i USA på 50 og 60-tallet.

Malcolm Little ble født i 1925, og var i praksis foreldreløs i en alder av 13 år da moren ble tvangsinnlagt på grunn av psykiske lidelser. Faren ble drept da han var 6 år. Faren var aktiv i borgerrettighetsbevegelsen, og familien hadde problemer med trusler fra Ku Klux Klan og andre.

Dette ga ham et dårlig utgangspunkt, og sammen med ellers begrensede muligheter som farget ung mann, befant Malcolm seg tidlig på feil side av loven - narkotikasalg, gambling, hallikvirksomhet og ran var en del av livet hans i New York fra 1943.

Det var under soningen av en dom for innbrudd (fra 1946) at Malcolm oppdaget islam. Flere av søsknene hans skrev til ham om Nation of Islam, en da relativt ny religiøs bevegelse. Nation of Islams meninger var radikale "svart overlegenhet og svart selvstendighet, og at hvite mennesker var djevler var sentrale konsepter i bevegelsen. For øvrig har Nation of Islam mange likheter med tradisjonell sunniislam, men med enkelte særtrekk.

Han ble medlem av Nation of Islam på slutten av 40-tallet. Etter å ha sluppet ut av fengselet i 1952 tok han navnet Malcolm X (han anså Little som upassende, det var slaveeierens etternavn påtvunget hans forfedre) og steg han raskt i gradene i organisasjonen. Han etablerte flere nye, og utvidet eksisterende templer i flere byer i USA.

Fram til han brøt med Nation of Islam i 1964 var Malcolm X en svært kontroversiell figur i amerikansk offentlighet, også blant afroamerikanere. Mens borgerrettsbevegelsen kjempet mot segregering talte Malcolm X for en fullstendig separasjon. Og i stedet for ikke-voldelig motstand uttalte Malcolm X at svarte måtte forsvare seg, og forbedre sin situasjon, med alle mulige midler. Hans karisma og fremtoning forsterket budskapet og sympati med Nation of Islam var ikke uvanlig blant de verst stilte.

Malcolm X forlot Nation of Islam i 1964 og konverterte til sunniislam. I 1965 ble han drept av medlemmer fra Nation of Islam under et åpent møte i New York.

Filmen, som er regissert av Spike Lee, er basert på Malcolm X sin selvbiografi og hovedrollen innehas av Denzel Washington. Det var sterke følelser, ikke minst fra afro-amerikanere, i forhold til både måten Spike Lee ville filme historien og det faktum at Washington ikke var spesielt lik Malcolm X. Produksjonen fikk også budsjettproblemer og Lee skjøt inn $2 millioner av sin $3 millioners lønn, til tross for det nektet selskapet som hadde den økonomiske kontrollen å godkjenne ytterligere utgifter og satt som betingelse at filmen ikke skulle være mer enn to timer og 15 minutter lang. Konflikten førte til at etterproduksjonen av filmen stanset og det var kun med donasjoner fra kjente svarte amerikanere som Oprah Winfrey, Michael Jordan og Prince, med flere, at filmen ble ferdig. Donasjonene gjorde det mulig for Spike Lee å ferdigstille filmen slik han mente den skulle være.

Filmen fikk strålende kritikker da den ble lansert i 1992 og regnes av enkelte som en av 90-tallets beste filmer. Allikevel ble den verken nominert til Oscar i kategoriene for beste regissør eller beste film .

• Originalens tittel: Malcolm X
  • Sjanger: Biografi, drama, historie