Anatomy of a Murder

Union Scene tirsdag 06.02 klokken 20:00-23:30, aldersgrense 11 år

Rettssalsdrama der en advokat fra en liten by i Michigan får i oppdrag å forsvare en sjalu løytnant som er anklaget for mordet på mannen som voldtok hans vakre hustru.

«Anatomy of a Murder» (Regi: Otto Preminger, 1959) er regnet som en av historiens beste rettsalsdramaer, der en advokat, Paul Biegler, (spilt av James Stewart) fra en liten by i Michigan får i oppdrag å forsvare den sjalu løytnanten, Frederick Manion (spilt av Ben Gazzara), som er anklaget for mordet på mannen som banket opp og voldtok hans vakre hustru, Laura (spilt av Lee Remick). Laura støtter sin manns historie, men politilegen kan ikke finne noe bevis på at hun har blitt voldtatt. Det kommer også fram at Manion er sjalu og voldelig og at Laura har rykte på seg for å flørte med andre menn. Biegler får dermed en tøff sak med å finne bevis som kan redde Manion.

«Anatomy of a Murder» ble kritisert og bannlyst i mange byer for sin direkte omtale av sex og voldtekt. Filmen innledes av en av de fineste tittelsekvensene til designeren Saul Bass, kjent for det grafiske arbeidet til filmer som Psycho og Vertigo. Filmmusikk av Duke Ellington.

Du bör få med deg denne fordi dette er en klassikker som har den såkalte "they don't make them like they used to"-sjarmen.

• Originalens tittel: Anatomy of a Murder
  • Norsk tittel: En studie i mord