Trilogy: The Weeping Meadow

Union Scene tirsdag 20.03 klokken 20:00-23:30, aldersgrense 15 år

Et visuelt og poetisk mesterverk fra Hellas sin største regissør med utrolig vakker og melankolsk musikk. Fuktig tragedie om det 20. århundre.

Filmen følger en gruppe greske flyktninger fra den russiske havnebyen Odessa under revolusjonsåret 1919. Flyktningene får lov til å slå seg ned i Nord-Hellas nær Thessaloniki, hvor de etterhvert etablerer et lite samfunn ved en nærliggende elv. Filmen skildrer videre tilværelsens usikre fremtid ved eksil og tilbakevending, konflikt og forsoning, undertrykking og lengsel. Med lange, innviklede filmsekvenser – ledsaget av Eleni Karaindrous sterke, melankolske musikk – plasseres enkeltindividet inn i en større sammenheng av politikk, historie, kultur og geografi.

Regissør Angelopoulos er kjent for å omarbeide temaer, historier og karakterer fra gresk mytologi og tragedie for å gjenspeile det siste århundret i gresk og balkansk historie. Med utgangspunkt i Aristoteles lære om tragedien er Den gråtende engen en personlig vurdering og fastsettelse av det tjuende århundret i Hellas.

Bruken av tid og rom er Angelopoulos karakteristiske signatur. Tagningene er lange, men hvert enkel bilde består av symbolrike elementer. Som seer rekker vi å reflektere over innholdet, vi trekkes inn i hver scene – inn i den greske historien.

Den gråtende engen utgjør første delen av en trilogi, som foreløpig ikke har blitt fullendt. Oppfølgeren The Dust of Time ble laget i 2008, men Angelopoulos døde på tragisk vis i en motorsykkelulykke under innspillingen av den siste av trilogiens filmer i 2012. Den gråtende engen står som en ruvende prestasjon, et episk testament til den uttørkede ånd av menneskeheten i det tjuende århundret. Angelopoulos hadde en spesiell evne til å finne uforglemmelig skjønnhet i scener av nådeløs fortvilelse, noe som forklarer hvorfor han var en av de virkelig store europeiske regissører, som dessverre døde mens han var i en av sine mest produktive faser.

Basert på omtale fra Bergen filmklubb http://www.bergen-filmklubb.no/prograarkiv/2014-var/den-gratende-engen/

Du bör få med deg denne fordi filmen er for deg som har blitt lei av Hollywood og ønsker poetisk Europeisk film á lá Tarkovsky.

• Originalens tittel: Trilogy: The Weeping Meadow
  • Norsk tittel: Den gråtende engen