Sensur

Drammen filmklubb har et fokus på sensur denne våren. Det gjelder som tema for flere av filmene og et eget spennende foredrag om Filmsensur i regi av Medietilsynet.

Om sensur

Alle filmer og videoer som skal vises offentlig i Norge, må forhåndskontrolleres og godkjennes. Det har tradisjonelt særlig vært strengt forbudt å skildre meningsløs vold og seksuell aktivitet på en direkte og forrående måte.

Statens Filmkontroll ble opprettet allerede i 1913. I 1921 ble det innført en voksengrense på 16 år, og i 1954 ble filmsensuren delt i tre: barn (7 år), ungdom (12 år) og voksne (16 år). I 1969 ble det i tillegg innført grenser på 5 og 18 år.

Det gamle lovverket ble erstattet av en ny film- og videolov i 1987. Fra da av fikk kinoene følgende aldersgrenser:

• A (tillatt for alle)
  • 7 år (barn ned til 4 år i følge med foresatte)
  • 11 år (barn ned til 8 år i følge med foresatte)
  • 15 år (unge ned til 12 år i følge med foresatte)
  • 18 år (absolutt nedre grense)

Fra 2004 kan alle filmer vises fritt hvis aldersgrensa settes til 18 år. Med mindre de anses for å være i strid med straffeloven.

Mer om aldersgrenser

I dag utføres filmsensuren av Medietilsynet, som ble dannet i 2005.

Medietilsynet: Kinofilm har aldersgrenser

Sensur i praksis

I Medietilsynets foredrag i Filmklubben 26.01.2010 ble flere problemstillinger vist og diskutert.

Dette var barnefilmer, hvor aldersgrensesettingen var knyttet til om de ble for skumle for de minste, som Titanics 10 liv.

Filmer hvor aldersgrenser var påklaget på grunn av voldsinnhold eller sterke scener, som Beowulf og Paranoid Park.

Filmer med seksuelle hentydninger som kunne være upassende for barn/ungdom, som Venus og The Hangover.

Kontroversielle filmer knyttet til forbud i henhold til straffeloven.

Baise Moi (Coralie (I), Virginie Despentes, Frankrike 2000) er tillatt på tross av direkte seksuelle skildringer. Trailer.

Ichy the killer (Takashaki Miike, Japan) er forbudt da den anses for å være forrående og menneskelig nedverdigende. KlagesakTrailer. Et annet eksempel på dette er forbudte Murder-Set-Pieces.

Filmens aldersgrense kan påklages dersom distributør mener at den er for streng i forhold.

Klagesaker hos medietilsynet.

Filmklubbens filmer med sensurtema våren 2010

Blue Velvet (David Lynch, 1986)

Aldersgrense:15 år

Egnethet: Voksen

Begrunnelse: Filmen inneholder noen nærgående voldshandlinger. Filmen får derfor 15-årsgrense. Filmen frarådes underårige.

- Filmklubben synes også det er interessant å se hvordan en film som var kontroversiell i 1986 virker på oss i dag.

Battle Royale (Kinji Fukasuku, 2001)

Elevene i en ungdomsskoleklasse tvinges til å drepe hverandre. Filmen er blodig, skremmende, men har også humor. Den ble forsøkt forbudt i Japan og fikk 18-årsgrense i Norge.

-Hvordan stiller vi oss til drap av denne typen som underholdning? Forstår vi reaksjonene?

Venus (Roger Michell, 2007)

Aldersgrense:15 år

Egnethet: Ungdom/voksen

Begrunnelse: Filmens skildringer av seksuelle handlinger, og det tvetydige forholdet mellom en eldre mann og en ung jente, er framstilt på en måte som kan virke forstyrrende på 11-åringer. Filmen får derfor 15-årsgrense.

- Hva tåler barn/ungdom av seksuelle hentydninger? Og vil de forstå filmen?

Hora (Reinert Kiil, 2010)

Norges første "rape-and-revengefilm". En blodig og brutal affære, med beksvart humor. Fikk en publikummer til å spy og en annen til å besvime under BUT Film Festival i Neder-land (festival for trash- undergrunns- og B-filmer). Distributøren har valgt 18-års aldersgrense.

Er det greit med voldtekt og tortur/drap som underholdning?

Oldboy (Park Chan-wook, 2003)

Aldersgrense: 18 år.

En sterk opplevelse: Blodig, brutal, banebrytende og briljant. Film med vold på et høyt kunstnerisk og kvalitetsmessig nivå.

- Oppveier kvaliteten oppveier eventuelle innvendinger mot vold? Og er volden også et viktig element i kvaliteten?

Den lunefulle skyen (Tsai Ming Liang, 2005)

Aldersgrense:18 år

Begrunnelse: Filmen er ikke forhåndskontrollert og skal derfor vises med 18-årsgrense. Distributør og den som viser filmen er strafferettslig ansvarlig.

- Filmen er erotisk, og påtrengende. Men godt innenfor grensene i dag.

Kilder:

Medietilsynet